"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Εργατικό - Αγροτικό Ρεπορτάζ

Αρχείο σχετικών θεμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΓΡΟΤΕΣ
Φωτιά στο βαμβάκι βάζει η ΕΕ
Έκθετη η κυβέρνηση που υποσχόταν 50 δρχ. επιδότηση, αντί της τελικής των 8,5-12,5 δρχ.


NIKOΣ MANABHΣ *

Aλαφιασμένες η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και κάνοντας τα πικρά γλυκά να εμφανίσουν ότι όλα βαίνουν καλώς για τους αγρότες. Μετά το μεγάλο χαστούκι των προτάσεων της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα μέτρα για την αλιεία, ήρθε η απόφαση για την επιδότηση των βαμβακοπαραγωγών, όπου η εκκαθάριση διαμορφώνεται στις 8,5 - 12,5 δρχ. ανά κιλό (ανάλογα με την ημερομηνία παράδοσής του στο εκκοκκιστήριο, πριν ή μετά τις 16 Δεκεμβρίου του 2001), όταν η ίδια η κυβέρνηση ορκιζόταν ότι η εκκαθάριση θα διαμορφωθεί στις 50 δρχ. ανά κιλό. Είναι εμφανές ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για το εισόδημα πάνω από 120.000 βαμβακοπαραγωγών και φυσικά οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο έντονες στο εισόδημα των φτωχομεσαίων βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η αντιδραστική αναμόρφωση της ΚΑΠ και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα σε μια σειρά βασικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας διαμορφώνουν ένα έντονα εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική ύπαιθρο. Μεγάλες μάζες του αγροτικού πληθυσμού με τα μέτρα αυτά οδηγούνται στο περιθώριο και στην οικονομική εξαθλίωση. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που αυτές τις μέρες λαμβάνονται στην ΕΕ, με την ουσιαστική σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του μπλοκ των κομμάτων που συμφωνούν με την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ, δεν είναι αποσπασματικά. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επιμέρους αποφάσεις συγκυριακού χαρακτήρα. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται ορισμένες συγκυρίες προκειμένου να προωθήσουν με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς τη διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέσα στο πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω εντάσσεται και η απόφαση για την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού στη χώρα μας, μια απόφαση η οποία πραγματικά αποτελεί μνημείο δημιουργικής λογιστικής και διαμόρφωσης κριτηρίων από το πουθενά για τον υπολογισμό του ύψους της παραγωγής. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης για τα θέματα αγροτικής πολιτικής, που κράτησε τεσσεράμισι ώρες, το άμεσο ζήτημα για τους βαμβακοπαραγωγούς και το ζήτημα της ΚΑΠ συνεξετάστηκαν. Από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση ήδη κινείται μέσα στη λογική των προτάσεων της Κομισιόν και το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να καλλωπίσει τις θέσεις της Κομισιόν.

Οι θέσεις τις κυβέρνησης, όπως εκφράζονται εδώ και τρεις εβδομάδες, είναι προϊόν πλήρους σύγχυσης. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Γεωργίας αυτοαναιρούνται από τις ίδιες τους τις δηλώσεις, δείχνοντας έτσι ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα μειώσουν το εύρος των αντιδράσεων της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα του βαμβακιού ο Κ. Σημίτης την Πέμπτη ανέφερε ότι «ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει να ζητήσει από το Συμβούλιο Yπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα παροχής εθνικών ενισχύσεων». Όμως, στις ίδιες του τις δηλώσεις λίγο αργότερα αναφέρει: «Οι ασυμβίβαστες –και θέλω να το τονίσω– με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης εθνικές κρατικές ενισχύσεις, που στη χώρα μας αποτελούν κατά καιρούς αίτημα της αντιπολίτευσης για λόγους δημαγωγικούς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πρόστιμα και μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων. Αυτό είναι γνωστό σε όσους προβάλλουν αυτό το αίτημα και γι’ αυτό το αίτημα αυτό είναι δημαγωγικό. Η αποδοχή του αιτήματος θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία δήθεν επιδιώκουμε. Ασυμβίβαστες επιδοτήσεις αποβαίνουν σε βάρος της εθνικής οικονομίας και σε βάρος των ίδιων των αγροτών». Το ίδιο αντιφατικές είναι και οι δηλώσεις του Γ. Δρυ, αφού πρώτα αναφέρει ότι: «Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές προσπάθειες», τονίζει. «Παρά ταύτα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει από την ικανοποίηση του συνόλου των ελληνικών αιτημάτων.» Δηλαδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι ικανοποιημένος ή όχι.

Η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για να καταδικάσει την αγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοαγροτών. Ο Αύγουστος πρέπει να είναι μήνας προετοιμασίας μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.

*αρθρογράφος εφημερίδας ΡΗΓΜΑ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τελευταία ενημέρωση

22 Αυγούστου, 2002


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βήχος;


Υπογράψτε ή δείτε το βιβλίο

 επισκεπτών μου


Contact Us
Επικοινωνία


Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

σ' έναν φίλο


Γραφτείτε στην Mailing List 

για να ενημερώνεστε σε κάθε νέα ανανέωση


Στείλε άρθρο


FORUM

Ελάτε να τα πούμε


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)